ZAVISNOST OD „HRANE SMEĆA“

smece3.jpg

Kada je u pitanju rafinisana hrana, prekomerne količine šećera i hidrogenisane masti su pravilo, a ne
izuzetak. Više nije tajna da postoji nit koja povezuje povećanu potrošnju takvih namirnica, zajedno s 
nemilosrdnim reklamnim kampanjama, i razmerama epidemije dijabetesa i gojaznosti u svim uzrastima na 
globalnom nivou. U stvari, ako se sadašnji trendovi nastave, procenjuje se da će do 2030., više od 86% 
Amerikanaca biti ili prekomerne težine ili gojazno. Za neke ljude, ova slika izgleda već dovoljno strašno, ali 
istina je da je površina problema jedva zagrebana.

Neurobiološka istraživanja su pokazala da hrana – smeće može da uzrokuje ozbiljne zavisnosti, poput onih 

kakve izazivaju opojne droge. Dr. Nicole Avena i njene kolege iz Odseka za psihijatriju Univerziteta u Floridi, 

izvestili su da konzumacija šećera ne samo da menja funkciju mozga i ponašanja, nego takođe izaziva istu vrstu 

simptoma odvikavanja poput onih koji se pojavljuju kod odvikavanja od opijata. Drugim rečima, šećer utiče na 

opioidne receptore u mozgu, koji su prepoznati od strane prirodnih (endogenih ili ne) opioidnih supstanci. S 

druge strane, čini se da hrana bogata masnoćama utiče na mozak na drugačiji način, iako i ona uzrokuje 

simptome odvikavanja. Mnoga istraživanja ukazuju da postoji jedinstven odnos između emocionalne ravnoteže 

i masnih kiselina.


Na primer, istrazivanje objavljeno 2011. u časopisu Journal of Clinical Investigation testirala je rezultate 
potrošnje masti kod zdravih ljudi dok su istovremeno doživljavali eksperimentalno izazvane tužne osećaje. Za 

nekoliko minuta su tužni osećaji znatno ublaženi i ljudi su došli do poboljšanja raspoloženja, a MR-skenovi 

mozga su potvrdili očekivani odgovor. Ovo istraživanje je važno jer pokazuje da masnoće zapravo ni ne moraju 

biti pravilno probavljenje kako bi se menjale moždane funkcije. Sama prisutnost masnoća u crevima aktivira 

oslobađanje gastrointestinalnih hormona, koji regulišu neurološke i emocionalne reakcije u samo nekoliko 

minuta.


Beverly Muhlhausler, dr.sc., šef Odseka za zdravlje metabolizma u FOODplus istraživačkom centru u Australiji i 

kooautor istraživanja koja sugerišu da ishrana junk hranom tokom trudnoće može promeniti ne samo 

hemiju mozga trudnice, već i razvoj mozga deteta između ostalog izjavljuje:


“Hrana-smeće ima isti efekat na mozak kao i zavisnost o drogama i alkoholu. Kada jedete nezdravu hranu, 

ona “pali” deo mozga poznat kao mezolimbični centar nagrađivanja. To uzrokuje da se opioidi proizvedu i 

otpuste, a oni pokreću niz reakcija koje dovode do proizvodnje dopamina,a to ipak stvara lep osećaj koji je 

ekvivalentan osećaju pod opijatima – iako je u blažem obliku. Konzumiranje prekomerne količine junk hrane 

duže vreme menja vaš mozak na isti način kao što to čini zavisnost o drogama i alkoholu. Kao rezultat toga, 

morate konzumirati sve veće količine junk hrane kako bi dobili isti osećaj “opijenosti” i osećate simptome 

odvikavanja kada ga ne možete dobiti.”


Bilo bi naivno verovati da je bogatstvo tih specifičnih veza puka slučajnost. Obim tajanstvenih i sponzorisanih 

istraživanja koje sprovode prehrambeni divovi za pronalaženje prave kombinacije najjeftinijih i najzaraznijih 

sastojaka za svoje proizvode je strašan. Ono što nauka o nervima tek sada počinje razumevati i razjašnjavati, 

prehrambene firme su svo vreme znale. I oni su se obogatili na prodaji rafinisane hrane posebno dizajnirane 

za zaobilaženje kontrole apetita i neuroloških sigurnosnih ventila. Zbog složenosti i povezanosti bioloških 

funkcija u ljudskom telu, ukupni uticaj rafinisane hrane na ljudsku fiziologiju, zdravlje, životni vek i kvalitet 

života u ovoj generaciji je još uvek teško proceniti.


To ne čudi, budući da je dobro dokumentovano da ponovno korištenje određenih lekova uzrokuje enzimske 

DNK modifikacije (epigenetske promene) koje ometaju neuronske genetske programe i podržavaju 

zavisničko ponašanje. Ova naučna činjenica objašnjava zašto su deca gojaznih majki teža s povećanim 

masnim tkivom i imaju povišen inzulin i glukozu u krvi u poredjenju s kontrolisanim grupama. Eksperimenti 

pokazuju da genetski poremećaj uzrokovan majčinom potrošnjom junk hrane tokom trudnoće ima dugoročne 

posledice na detetovo ponašanje i neurološke reakcije.


Na žalost, može se zaključiti da je nova generacija genetski programirana da bude zavisna o junk hrani, čak i 

pre nego što se rodi. To obezbedjuje dugoročni profit za prehrambene korporacije kao i hronične bolesti za 

ljude, to jest za generacije koje dolaze. Dizajnirajući i prodajući hranu koja izaziva zavisnost, a koja je slabog 

kvaliteta i koja uzrokuje bolesti, prehrambene kompanije su postigle nezamislivo: stvorile su zavisničke 

obožavatelje, čiji je kognitivni, biohemijski, pa čak i genetski potencijal oslobađanja od zavisnosti otet pre 

rođenja.






 

Ovo je Naslov. Kliknite na tekst da ga promenite.

Ovo je Naslov. Kliknite na tekst da ga promenite.

Ovo je Paragraf, podnaslov ili kratki opis. Prikazuje se kao kratka informacija na stranicama gde postoje više različitih sadržaja. Kako biste dodali novi ili promenili ovaj tekst samo kliknite na tekst ili u meniju "Opcije" izaberite “Promeni tekst sa editorom”.

Powered by WebExpress