Brzo spremljeni, odmah servirani i još brže pojedeni, glavne su odlike brze hrane. U stvarnosti, njen bolji opis
je: loše spremljena, loše servirama i brzo pojedena. Međutim to nas ne sprečava da svakondnevno stojimo u
redu u lancima restorana brze hrane. Verovatno mislite da brza hrana ponekad ne može da vam naškodima i
da je život prekratak da biste se svega odricali. Istina je ipak drugačija.
Najbanalnija posledica nezradave ishrane su „napakovani“ kilogrami. Nedavna istraživanja su otkrila nekoliko
strašnih priča koje se kriju iza svetlucavih menija i zanimljivih pakovanja.
1. Isušivanje mozga
Ovo je jedan od najalarmantnijih podataka koji se tiče brze hrane. Svi su svesni aspekta gojaznosti i povećanja
šećera u krvi koje sa sobom nose burgeri, čipsevi, soda, ali ono čega su ljudi manje svesni je činjenica da brza
hrana može imati štete uticaje na ljudski mozak. Ako se redovno davite u brzoj hrani, to smanjuje protok krvi do
mozga i posle određenog vremenskog perioda možete postati poput zombija.
2. Tragovi fekalija
Mnogi ljudi tvrde da ih u principu nije briga odakle njihova hrana dolazi sve dok je odličnog ukusa. Međutim, kod
svakog pravila postoje izuzeci i činjenica da hiljade automata za napitke u restoranima brze hrane pokazuje
tragove fekalija na njima je svakako jedan veliki izuzetak.
U malim dozama, ovaj oblik bakterije koji je pronađen na automatima za piće (poznata kao koloformna bakterija)
vas neće ubiti, ali sama činjenica da tako slobodno postoji je veoma zastrašujuća. Još jedan oblik bakterija, koji je
takođe pronađen, vas sa druge strane, može ubiti – mala, gadna ešerihija koli. Ona može izazvati simptome
trovanja hranom i u retkim slučajevima, čak i smrt.
3. Lepljivi sirup
Da li vam se čini da kada god popijete džambo čašu nekog soka, vi ste još žedniji? Za to postoji razlog. Da bi ovim
osvežavajućim pićima dali taj jedar i veoma sladak ukus, mnogi fast fud restorani bezbrižno trpaju svoja pića
visoko fruktoznim kukuruznim sirupom – veoma prerađenom supstancom koja služi kao zamena za šećer.
Iako sirup pruža osećaj slatkoće u ustima, u isto vreme skida gleđ sa vaših zuba, rasteže vam stomak i napada
vaše vitalne organe. Kontradiktorno je to što je za vas zdravije ako bi uzeli i jeli čist, kristal šećer.
4. Pokvarena jaja
Kada ujutru ogledanite i odete u restoran brze hrane, možda bi trebalo da preskočite sva jela koja u sebi sadrže
jaja. Da bi smanjili troškove proizvodnje, veliki broj fast fud restorana koristi zamenu za jaja, prah koji se zove
premijum mešavina, a za koji je dokazano da sadrži zabrinjavajuće količine glicerina. Sa njime se najčešće
susrećemo prilikom tuširanja i brijanja i prisutan je u sapunu i peni za brijanje. Činjenica je da vas male količine
glicerina neće ubiti, ali ko bi ga hteo u svom doručku?
5. Krave, krave, krave
Ovo je Naslov. Kliknite na tekst da ga promenite.
Ako ste se ikada osećali krivima što jedete mesne prerađevine koje
potiču od ubijenih krava, sledeće činjenice vas mogu razuverizti u
to, ali i uticati na to da više nikada ne pojedete hamburger u životu.
Samo jedan griz sočnog burgera znači da uživate u prerađenim
delovima više od stotinu krava. Kada se završi pokolj životinja,
njihovi jeftiniji delovi se bacaju na gomilu i zajedno idu na obradu,
gde se ovi žilavi komadi mešaju, seku u kružne oblike, a zatim im se
dodaje mast da bi dobili na težini. Rezultat je tipična, jeftina,
pljeskavica koja se služi u svim lancima restorana na svetu.
6. Sir koji to nije
Ništa ne čini burger boljim od tankog, lepljivog komada čedar sira koji je tako savršeno otopljen između mesa i i
lepinje. Problem je ipak što sir u fast fud restoranima nije čedar, a čak više od polovine puta uopšte i nije sir u
pitanju. Istraživanja su pokazala da prerađeni sir u lancima restorana sarži oko polovine hemikalija, aditiva i
masnoće. Pa je tako sir ustvari polu sir, koji zajedno sa ostalim delovima obroka tako čini polu-hranu.
7. Hrana sa plaže
Postoji sastojak koji se zove silikon dioksid i koji se može pronaći u začinjenoj hrani poput čilija i bufalo krilaca.
Ali mnogo vam je poznatiji sigurno pod imenom pesak. Iako niko nije tražio da im hrana bude prskana delovima
.plaže, fast fud restorani su se ipak i za to pobrinuli.
8. Hemijski šejkovi
Lanci brze hrane zaista znaju kako da naprave milkšejkove, ali dopadaće vam se samo do trenutka dok ne
saznate šta je zaista u njima. Sadrže razne vrste sumnjivih sastojaka, koji im se ubacuju da bi lepše izgledali i bili
boljeg ukusa, pa je neretko da u nekim slučajevima da sadrže više hemikalija od prosečnog baštenskog đubriva.
9. Večiti burger
Nije nimalo prijatan osećaj kada slučajno naletite na hranu kojoj je istekao rok trajanja, a koja je stajala u vašem
frižideru nedeljama. I dok zapušenog nosa i sa gađenjen izbacujete buđave ostatke, ne možete a da se ne
zapitate zašto hrana postaje tako grozna kada se pokvari? Verovatno će vas zapanjiti činjenica da Mekdonalds
hamburger može trajati 14 godina bez da promeni izgled. Sjajno, pomislićete. Ipak ne. Hrana i treba da izgleda
odbojno kad se pokvari – to je prirodni proces i treba da na taj način ljudima stavi do znanja da više nije
jestiva.Tako da kada se hamburger posle više od jedne decenije ne promeni, ostaje nam samo jedan zaključak; to
ustvari i nije pravi burger. Zvuči malo previše plastično.
10. Pomfrit zauvek
Nažalost, krompirići iz Meka pokazuju istu stepen nekvarljivosti kao i njihove pljeskavice. Jedno istraživanjeod pre
par godina je pokazalo da pomfit iz jednog restorana brze hrane nije promenio izgled ni posle tri godine
provedenih u posudi. Ako ni nemilosrdne bakterije nisu htele da priđu krompirićima i pojedu ih, ne treba ni vi.
Ovo je Naslov. Kliknite na tekst da ga promenite.
11. Salate koje debljaju
Naručivanje salate u fast fud restoranima je isto kao pušenje
elektoronske cigarete u cigar-baru. Naravno, mislite da ste se
odlučili za zdravu opciju, ali ste u okruženju u kom se neverovatnom
brzinom stvaraju štetni sastojci i kako god da okrenete, opet ćete
restoran naspustiti i gorem stanju nego kad ste došli.
Mnoge salate iz fast fudova su ustvari napunjene zasićenim
mastima i natrijumom i ponekad su čak i štetnije od ionako štetnog
burgera.